Københavns Byret afviste ved dom af d. 3. januar 2024 at behandle en sag, hvor en ejerforening havde udtaget stævning mod en ejer i ejerforeningen om inddrivelse af fællesudgifter.

I sagen repræsenterede Fisker Advokater en ejerforening, hvor en erhversejerlejlighedsejer (“ejeren”) i en periode på et år havde undladt at betale fællesudgifter med henvisning til, at ejeren hævdede at have et omstridt modkrav fra tidligere ejerperiode.

Efter at have fremsendt sædvanligt advokatrykkerbrev om betaling, valgte bestyrelsen at udtage stævning over for ejeren. Beslutningen blev taget af bestyrelsen og ikke bragt til afstemning på en generalforsamling. Ifølge foreningens vedtægter påhvilede det bestyrelsen bl.a. at påse inddrivelse af fællesudgifter.

Under retssagen nedlagde ejeren påstand om afvisning af sagen med henvisning til, at spørgsmålet om at anlægge sag ikke var blevet godkendt på en generalforsamling. Københavns Byret gav ejeren medhold i synspunktet og lagde til grund, at spørgsmålet om at udtage stævning var af en sådan ekstraordinær karakter, at søgsmåetl ikke kunne iværksættes uden godkendelse på en generalforsamling.

Dommen er efter Fisker Advokaters opfattelse forkert og derfor anket til Østre Landsret med påstand om hjemvisning.

Det er antaget i litteraturen og (en enkelt trykt dom, U.2011.1530Ø), at visse beslutninger, der tages af en bestyrelse, kan være af en sådan karakter, at det er nødvendigt at indhente generalforsamlingens godkendelse. I den pågældende dom antoges generalforsamlingen dog efterfølgende stiltiende at have godkendt søgsmålet (ratihaberet beslutningen).

En beslutning om at inddrive fællesudgifter ved et søgsmål er efter Fisker Advokaters opfattelse ikke ekstraordinær og kræver ikke generalforsamlingens godkendelse. I modsat fald vil ingen andels- eller ejerforeninger kunne initiere et søgsmål (af hvilken som helst art), uden at beslutningen på forhånd er godkendt af en generalforsamling. Af bl.a. disse grunde er sagen d. 31. januar 2024 indbragt for Østre Landsret med påstand om hjemvisning til fornyet behandling.

(Fisker j.nr. 100391 • BS-19374/2022 • 2024)