Medhold i sjældent prøvet spørgsmål om tilsidesættelse af tidsbegrænsning af beboelseslejemål, hvor udlejer var et kapitalselskab

Sagen blev anlagt ved boligretten af Fisker Advokater på vegne af 2 lejere, der boede i hver sin liebhaverlejlighed (ejerlejligheder) på en attraktiv adresse på Stockholmsgade på Østerbro til en lav husleje og handlede om, hvorvidt de aftalte tidsbegrænsninger i begge de indgåede lejekontrakter, var tilstrækkelig begrundet i udlejers forhold efter reglerne i lejelovens § 173, stk. 3.

Vores synspunkt var, at aftalte tidsbegrænsninger som udgangspunkt aldrig, eller kun i helt specielle tilfælde, kan være begrundet i et kapitalselskabs forhold på samme vis som et kapitalselskab heller ikke kan opsige et beboelseslejemål til eget brug.

I sagen gjorde udlejer/kapitalselskabet gældende, at der skulle ske identifikation mellem den ultimative ejer af kapitalselskabet og kapitalselskabet. Tidsbegrænsningen var ikke begrundet i lejekontrakterne (hvilket heller ikke er et krav), men det kom frem, at tidsbegrænsningerne var begrundet i et ønske fra kapitalejereren af selskabet om, at hendes børn skulle benytte lejlighederne, når de var blevet voksne, idet tanken var at skabe et familiekollektiv.

Et flertal i Boligretten gav lejerne medhold, men synes dog at åbne for, at det ikke kan udelukkes, at aftalte tidsbegrænsninger af et beboelseslejemål kan være begrundet i en juridisk persons forhold. Begge lejeforhold fortsætter nu på tidsubegrænsede vilkår.

(Fisker j.nr. 100441 og 100445 • BS-54984/2022-KBH • 2025)